Onderzoek

Bij ons kun je terecht voor diagnostisch onderzoek, dyslexie- of dyscalculiescreening en een screening gehoor en auditieve vaardigheden.

Onderzoek. Waarom?

Soms is het bij een leerling niet precies duidelijk waarom het leren niet lukt. Om de juiste hulp te kunnen bieden is het doen van onderzoek dan nodig. Op deze manier kan erachter gekomen worden wat het onderliggende probleem is of wat de hiaten in de leerontwikkeling zijn. Er zijn bij Onderwijspraktijk Teylingen verschillende vormen van onderzoek mogelijk welke onderstaand beschreven worden.

De uitslag van een dyslexie-screening kan de keuze om wel of geen duur dyslexie-onderzoek af te nemen vergemakkelijken.

Onderwijspraktijk Teylingen verricht diagnostisch onderzoek voor alle vakgebieden. Na dit onderzoek volgt altijd een adviesgesprek waarin de resultaten besproken worden.

Ook wordt er indien gewenst een verslag en/of handelingsplan opgesteld.

De kosten van een diagnostisch onderzoek variëren tussen de €75,- en €200,-. Bij enkele zorgverzekeraars wordt (bij een aanvullende verzekering) een deel van de behandeling vergoed. Voor meer informatie hierover kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht. 

Het bepalen van de grootte van het risico dat een kind dyslectisch is wordt getest met de DST-NL. Zowel kinderen uit het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs kunnen getest worden. De test kan afgenomen worden vanaf 6,5 jaar tot en met 16,5 jaar. Met deze test kan GEEN diagnose worden gesteld. Wel kan de uitslag van de test de keuze om wel of geen (duur) dyslexie-onderzoek af te nemen vergemakkelijken.

De kosten van een Dyslexie Screening Test €100,-. Bij enkele zorgverzekeraars wordt (bij een aanvullende verzekering) een deel van de behandeling vergoed. Voor meer informatie hierover kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht. 

Het risico dat een kind dyscalculie heeft wordt getest met de ZAREKI-R-NL. Bovendien worden door middel van deze test handvatten gegeven voor het vervolgtraject voor het diagnostisch onderzoek en de aanpak.

De doelgroep voor deze test zijn alle leerlingen met rekenproblemen van groep 5 tot en met de 2e klas van het voortgezet onderwijs (tot VWO). De test is ook geschikt voor kinderen uit het SBO.

De kosten van een Dyscalculie Screening zijn €100,-. Bij enkele zorgverzekeraars wordt (bij een aanvullende verzekering) een deel van de behandeling vergoed. Voor meer informatie hierover kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht.

Screening gehoor en auditieve vaardigheden

Heeft uw kind last van een aantal van onderstaande punten? Dan is er een kans dat er Auditieve Verwerkingsproblemen oftewel luisterproblemen aanwezig zijn.

– Het verliezen van aandacht tijdens een gesprek.
– Vragen en opdrachten verkeerd verstaan.
– Niet reageren op het roepen van zijn of haar naam.
– Weinig oogcontact tijdens het spreken.
– Veel om herhaling vragen.
– Moeite met het onthouden van de volgorde van gebeurtenissen die de vorige dag hebben plaatsgevonden.
– Het door elkaar halen van woorden die hetzelfde klinken.
– Moeite met het opvolgen van een aantal opeenvolgende instructies.

Met de iPad-app van Acoustic Pioneer kunnen de auditieve verwerkingsvaardigheden, waaronder het auditief werkgeheugen, in kaart gebracht worden.
Naast dit assessment biedt Acoustic Pioneer trainingen voor kinderen die moeite hebben met de auditieve component van het werkgeheugen, de volgehouden auditieve aandacht en het kunnen verwerken van auditief aangeboden informatie. Eigenlijk alle vaardigheden om informatie en instructie in de klas goed mee te krijgen. Tevens een belangrijke voorwaarde voor het leren lezen!

De kosten van een ‘onderzoek auditieve verwerkingsvaardigheden’ zijn €75,-. Bij enkele zorgverzekeraars wordt (bij een aanvullende verzekering) een deel van de behandeling vergoed. Voor meer informatie hierover kunt u bij uw zorgverzekeraar terecht.

Werkwijze

#1

Intake-/kennismakingsgesprek

We starten de behandeling altijd met een (evt. telefonisch) intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden huidige resultaten en verwachtingen besproken. 

#1

Intake-/kennismakings-gesprek

We starten de behandeling altijd met een (evt. telefonisch) intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden huidige resultaten en verwachtingen besproken. 

#2

Onderzoek en handelingsplan

Indien nodig wordt aanvullend onderzoek verricht om te bekijken waar de hiaten zitten en aan de hand hiervan wordt een doelgericht en op het kind afgestemd handelingsplan opgesteld.

#3

Start van behandeling

De behandeling wordt gestart. Na ongeveer 12 weken wordt deze geëvalueerd. Indien nodig wordt dit eerder of later gedaan.

#4

Meting en evaluatie

Na ongeveer 12 weken behandeling wordt weer diagnostisch onderzoek afgenomen om te bekijken wat het resultaat van de behandeling tot dan toe is geweest. Aan de hand hiervan worden nieuwe doelen opgesteld of wordt de behandeling beëindigd.

Onderwijspraktijk Teylingen biedt hulp aan kinderen uit Sassenheim, Warmond, Voorhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Lisse en Katwijk

Kies voor Onderwijspraktijk Teylingen

Waarom?

BEWEZEN RESULTAAT

Benieuwd wat ouders en leerlingen van ons vinden?
De praktijk heeft in de afgelopen jaren vele resultaten mogen boeken met verschillende leerlingen.

10 jaar ervaring

Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest als leerkracht en 2,5 jaar als intern begeleider in het basisonderwijs. Ben ik in 2014 ik gestart met deze praktijk onder de naam Remedial Teaching Teylingen.

MASTER SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS

Iedereen mag zich Remedial Teacher noemen. Ook zonder opleiding! Naast de PABO en verschillende trainingen te hebben afgerond heb ik ook een Master in Special Educational Needs. Dé master voor Remedial Teachers.

Zo kun je ons bereiken

Contact

klanten reviews

Wat zeggen anderen?

5/5
Op de huiswerkbegeleiding bij Kim, kun je hard werken aan je huiswerk en leren voor toetsen. Het is ook heel gezellig. Kim helpt mij door te overhoren en tips te geven hoe ik het beste kan leren.
5/5
Mijn dochter ging met heel veel plezier naar Onderwijspraktijk Teylingen. Zij wilde een beter advies voor de middelbare school. Dankzij Kim is dit meer dan gelukt! Ze heeft heel veel geleerd.

Kan ik je met iets anders helpen?

Andere diensten

Aanmelden

Na de aanmeldingen nemen we contact op voor de planning en de intake.

Aanmelden

Na de aanmeldingen nemen we contact op voor de planning en de intake.